Deze therapievorm, ontwikkeld in Scandinavië, past principes toe uit de trainingsleer met als doel een optimale balans te verkrijgen tussen belastingen belastbaarheid.

De werkwijze:

Wij werken aan preventie, herstel en revalidatie van de patiënt in een 1 op 1 trainingssituatie. De medische trainingstherapie is geen fitness of fysiofitness. De training is “maatwerk” en verschilt per patiënt, is actief, persoonlijk en individueel. De medische trainingstherapie is een onderdeel van de fysiotherapie.
Het accent ligt op functionele training dit wil zeggen dat spiergroepen getraind worden in bewegingspatronen die bekend zijn voor het lichaam. Ook houdingsverbetering is een zeer belangrijk onderdeel bij de medische trainingstherapie. Een slechte houding geeft een afwijkende stand van uw wervelkolom, waardoor heel geleidelijk en nauwelijks merkbaar een breed scala aan klachten ontwikkeld kunnen worden.

Vooraf kan door middel van Functional Movement Screening (FMS) nagegaan worden waar de zwakke schakels in beweging of houding zich bevinden. Is dat de mobiliteit,de stabiliteit of de coördinatie of een combinatie hiervan.

De functiegerichte training wordt toegepast met en zonder hulp van trainingstoestellen. bv. Pulley- trekapp. Of TRX waarbij het eigen lichaamsgewicht als weerstand wordt gebruikt of andere trainingshulpmiddelen.

Medische trainingstherapie MTT - Fysiotherapie Alphen aan den Rijn

Doel

  • Het verkrijgen van een optimaal functieherstel in de dagelijkse activiteiten.
  • Het verminderen van de kans dat klachten en blessures na herstel weer terugkeren.
  • Het verkrijgen van een goede balans tussen belasting en belastbaarheid, het lichaam moet als het ware weer sterk genoeg zijn om dagelijkse en/of werk c.q. sportactiviteiten weer aan te kunnen en het aanleren van vaardigheden om weer vertrouwen te krijgen in de eigen mogelijkheden.

Voor wie is medische trainingstherapie ?

Eigenlijk is de training voor iedereen. Uw leeftijd, eventuele klachten of conditie vormen geen belemmering voor deelname. U krijgt individuele oefeningen, die op uw persoonlijke situatie zijn afgestemd.
• De methode is geschikt voor het trainen bij nek- en rugklachten.
• Bevorderen van mobiliteit en conditie, kracht en belastbaarheid.
• Revalidatie na ziekte of ongeval tijdens werk of sporten.
• Vóór of ná een operatie trainen van bv. de knie, heup, wervelkolom, enkel of schouder.

Door de deskundige begeleiding is de kans op overbelasting of blessures zeer klein.