Fysiotherapie bij Bekkenbodemproblematiek

Bij Bekkenbodemproblematiek functioneert de Bekkenbodem niet zoals hij zou moeten werken: Er is sprake van een Dysfunctie. De Bekkenbodem bestaat uit allerlei spieren die steun bieden aan de organen in het onderste gedeelte van de buikholte; Denk hierbij aan de endeldarm, blaas en baarmoeder.

Deze bekkenbodemspieren zorgen naast de ‘draag’ kracht ook voor ‘sluit’ kracht. Zij dragen bij aan het sluitingsmechanisme; meestal gebeurt dit onbewust.

Fysiotherapie bij bekkenklachten of bekkenpijn zwangerschap in Alphen aan den Rijn
Praktijk Fysiotherapie Alphen aan den Rijn | Fysio Stuifzwam

Als er problemen zijn, kan het gaan om een tekort aan spierkracht, een onvoldoende bestuurbaarheid ( coordinatie) v.d. bekkenbodem of juist een teveel aan spierspanning.

Dit uit zich bv. in:
1. Moeite met het ophouden van de plas of windjes/ ontlasting.
2. Aandrangs-gevoel om te plassen/ te ontlasten
3. ‘zwaar’gevoel in de onderbuik/ ‘verzakkingsgevoel’
4. Moeite met goed uitplassen +/ ontlasten ( obstipatiekl.)
5. Pijn klachten in onderbuik of schaamstreek

Als Fysiotherapeut heb ik hiervoor aanvullende scholing gevolgd, waardoor ik deze patiënten kan behandelen en begeleiden.

Het accent van mijn behandeling zal liggen op de oefentherapeutische benadering van de bekkenbodem-dysfuncties. Ook zal ik de relatie met uw houding en beweging.. én de ademhaling, erbij betrekken.

Dus geen inwendig handelen en gebruik van apparatuur (biofeedback bv.) Het komt wel voor, dat U oefenmateriaal, zoals een oefenbal, mee krijgt om thuis mee te oefenen. De behandelingen vinden plaats in een rustige, persoonlijke sfeer. De vergoeding van de behandelingen vinden plaats, vanuit de aanvullende verzekering.

Deze specialisatie wordt bij ons beoefend door de onderstaande therapeut:

Ingrid Hoogervorst | Fysiotherapie Alphen aan den Rijn | Fysio Stuifzwam

Ingrid Hoogervorst