Fysiotherapie bij zwangerschapsklachten en bekkenpijn

Na mijn fysiotherapie opleiding heb ik verschillende aanvullende cursussen gedaan omtrent bekkenklachten o.a. bij het NPI en bij mevr. C. Rost . Daarnaast heb ik de cursus van YVLO ‘Zwangerfit’ gevolgd; waar m.n. alle aandacht is voor de zwangere vrouw én de pas bevallen vrouw; mét eventuele bekkenpijn-klachten. Deze laatste Zwangerfit cursus leidt op tot het geven van lessen aan groepen, maar ik prefereer de één op één-situatie, waarbij ik mijn kennis en expertise intergreer in een persoonlijke behandeling met de patient.

Vrouwen kunnen tijdens hun zwangerschap last krijgen van bekkenpijn en/of klachten rond hun bekken; daar bedoel ik mee: klachten in de stuit, onderrug, bil, lies en bovenbeen. Deze klachten kunnen ook blijven bestaan ná de bevalling of juist dán, zich openbaren.

Fysiotherapie bij bekkenklachten of bekkenpijn zwangerschap in Alphen aan den Rijn
Behandeling bekkenpijn zwangerschap Fysiotherapie Alphen aan den Rijn

Onder invloed van hormonen, verweken de banden van het bekken waardoor het bekken minder stevig wordt. Of minder ‘stabiel’ aanvoelt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet kunnen passeren. Eigenlijk is deze verweking dus een heel natuurlijk verschijnsel, wat bij iedere zwangere optreedt. Maar helaas..; bij sommige vrouwen geeft deze ‘instabiliteit’ toch klachten.

Deze bekkenpijn-klachten kunnen ook ontstaan door een ongeval ( bv. een val van de trap/ je fiets) of een sportletsel ( bv. een sliding). Door wat rustiger aan te doen, kan je zelf ook wat doen tegen de klachten; bv. wat vaker even een pauze nemen en de wat zwaardere klusjes niet doen. Wanneer er ernstigere klachten zijn qua pijn en beperkingen tijdens dagelijks leven; is het slim om hulp te zoeken bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten met bekkenpijnklachten. De Fysiotherapeut leert je om je bekken weer stabiel te krijgen.

Deze specialisatie wordt bij ons beoefend door de onderstaande therapeut:

Ingrid Hoogervorst | Fysiotherapie Alphen aan den Rijn | Fysio Stuifzwam

Ingrid Hoogervorst