Manuele mobilisatie technieken
Een wetenschappelijke onderbouwde vorm van fysiotherapie, die wereldwijd erkend is als vooraanstaande behandelmethode van rug-, nekklachten en klachten van de extremiteiten.
Het is een onderzoek en behandelmethode die gebruik maakt van
richting specifieke oefeningen die u zelfstandig kunt blijven doen.
Indien nodig wordt dit ondersteund door manuele mobilisatie technieken, zoals mobilisaties en/of manipulaties.
De behandeling begint met een uitgebreid geprotocolleerd onderzoek.
Tijdens een vraaggesprek worden de klachten in kaart gebracht, waarna een bewegingsonderzoek plaatsvindt.
Op basis van het onderzoek kunnen wij meestal een duidelijke prognose formuleren. Het is een aangetoond betrouwbaar beoordelingssysteem om klachten te classifiseren in mechanische subgroepen
Daarnaast zal er aandacht gegeven worden aan de houdingen tijdens jouw dagelijks leven en bewegingen middels specifieke individuele oefeningen.
Het Mulligan Concept
is een methode die door een groot aantalfysio-en manueeltherapeuten in Nederland wordt gebruikt om pijnvrij te mobiliseren.
De methode gaat hypothetisch uit van een zg. sporingsprobleem.
Als metafoor kunt u hierbij denken aan een niet soepel lopende lade in een kast. Het spoor teugvinden is hier vaak een kwestie van een subtiele aanpassing van de positie van de lade, waarna het openen en sluiten weer zonder frictie kan plaatsvinden.
Door in een menselijk gewricht deze gecorrigeerde beweging pijnvrij in te slijpen wordt het normale patroon hersteld. Dit fenomeen leidt vaak tot een snel en blijvend herstel van de gewrichtsfunctie.
Functional Movement Screen
op zoek naar zwakke schakels.
Gray Cook en Lee Burton hebben een instrument ontwikkeld die d.m.v. 7 eenvoudige testen kan aangeven of het probleem ligt aan de stabiliteit, mobiliteit en/of flexibiliteit van zowel de romp als de extremiteiten (armen en benen). Dit instrument wordt ook wel Functional Movement Screenof FMS genoemd. Aan de hand van een score kan er worden bepaald in welke mate de beperkingen aanwezig zijn en waar deze beperkingen zich bevinden. Het systeem is voornamelijk ontwikkeld voor fysiotherapeuten in de revalidatie en sporters.
Men krijgt een indruk waar het probleem zich bevindt van het niet optimaal kunnen uitvoeren van een beweging of oefening.Hierdoor kan er geconcludeerd worden wat de zwakke schakels zijn die het herstel of de vooruitgang in trainen belemmeren.